Peruvian Causa met olijvendressing en huancaina saus

Peruvian causa

Ingrediënten:

750 gram aardappel

750 gram paarse aardappel

750 gram zoete aardappel

120 gram boter

zout

olijvendressing

 

Bereiding:

  • schil de 3 aardappelsoorten en snijd ze in blokjes
  • kook de aardappelblokjes per soort apart in een pan gaar met een beetje zout
  • giet het water eraf door een zeef of vergiet
  • prak de gare aardappelen met een stamper of een vork
  • roer door iedere soort puree 40 gram boter
  • breng de puree verder op smaak met peper en zout
  • bekleed roestvrijstalen ringen met plasticfolie
  • verdeel paarse aardappelpuree over de ringen
  • lepel hier een laagje van de olijvendressing over
  • verdeel hierover de witte aardappelpuree
  • lepel hierop weer een laagje olijvendressing
  • verdeel  hierop de zoete, oranje aardappelpuree
  • lepel hierop weer olijvendressing
  • laat de ringen opstijven in de koelkast
  • haal de pureetaartjes daarna voorzichtig uit de ringen en plaats ze op een bord
  • serveer ze met de huancaina saus

Olijvendressing

Ingrediënten:

100 gram zwarte olijven zonder pit

100 gram groene olijven zonder pit

3 tenen knoflook uit de knijper

4 eetlepels zoute kappertjes

2 rode paprika’s

2 eetlepels olijfolie

sap en geraspte schil van 2 citroenen, bij grote citroenen, 1 x citroensap

 

Bereiding:

  • hak de zwarte en groene olijven fijn
  • verwijder zaadjes en zaadlijsten van de paprika’s
  • snijd de paprika’s mooi fijn
  • spoel de zoute kappertjes en hak ze
  • roer alle ingrediënten in een kom door elkaar

 

Huancaina saus

Ingrediënten:

3 eetlepels olijfolie

1 gehakte ui

3 tenen knoflook uit de knijper

2 hardgekookte eieren

1 eetlepel koenjit

2.5 deciliter koffiemelk

75 gram feta

75 gram roomkaas

10 kleine zoute crackers

 

Bereiding:

  • pel de eieren en snijd ze klein
  • verhit de olijfolie in een sauspan
  • fruit hierin de ui, knoflook en eieren
  • voeg de koenjit toe
  • fruit nog 1 minuut
  • giet de gecondenseerde melk er bij
  • laat dit een paar minuten zachtjes sudderen
  • laat het mengsel afkoelen
  • giet het daarna in een blender
  • voeg de feta, roomkaas en crackers toe
  • pureer alles op de laagste stand van de blender
  • laat de saus helemaal afkoelen

Chipjes van lotuswortel en cassave

Ingrediënten:

cassave

lotuswortel

zout

 

Bereiding:

  • schil de lotus en cassave en snijd heel dunne plakjes op de snijmachine
  • bak ze af in de frituur in porties op 170 graden, net lang genoeg, wanneer je te lang of te hoog frituurt worden de chipjes bitter
  • het kleurt nadat het uit de olie komt nog even door
  • bestrooi met zout gelijk nadat het uit de olie komt