Sugarcane tuna with avocado and dried shrimp salsa

Ingrediënten:

10 stukjes rietsuikersteel

10 lange stukjes tonijn

zonnebloemolie

zout

kokos glazuur

gedroogde garnalen salsa

avocado

 

Bereiding:

  • splijt 10 suikerriet stengels volgens instructie (de binnenkant van de rietsuiker is eetbaar!)

  • bestrooi de tonijn met zout

  • verhit de zonnebloemolie in een koekenpan

  • bak de tonijn op hoog vuur rondom bruin

  • draai het vuur laag en giet de kokos glazuur over de tonijn

  • draai de tonijn een paar keer rond in de glazuur

  • houd de tonijn in de pan tot deze van binnen warm is maar niet gaar

  • serveer de tonijn met de avocado en de salsa

Kokos glazuur

Ingrediënten: 

 

1 blikje kokosmelk

2 steranijs

1 kaneelstokje

50 cc sojasaus

50 cc myer’s bruine rum

1 halve eetlepel zwarte peperkorrels

50 cc kokosroom

 

Bereiding:

  • roer alle ingrediënten in een sauspan door elkaar
  • laat de saus tot de helft inkoken
  • giet het door een zeef

Avocado

Ingrediënten:

½ avocado p.p.

1 limoen

30 gram pistachenootjes

1 plakje roggebrood

 

Bereiding:

  • rasp de schil van de limoen
  • hak de pistachenootje en het roggebrood fijn
  • roer de geraspte limoenschil door het pistachemengsel
  • snijd de avocado’s doormidden, verwijder pit
  • schep het vruchtvlees met een lepel uit de schil, snijd het vruchtvlees in plakjes
  • besprenkel dit met limoensap
  • verdeel de plakjes over de borden en strooi het pistachemengsel er over

 

Gedroogde garnalen salsa

Ingrediënten:

1 komkommer

150 gram pinda’s

2 tomaten

1 rode paprika

2 jalapeno’s

1 rode ui

1 kwart bosje bieslook

1 kwart bosje koriander

sap van 4 limoenen

sap van 2 citroenen

2 deciliter olijfolie

150 gram gedroogde garnalen

 

Bereiding:

  • schil de komkommer dik met een mesje
  • snijd de schil in kleine blokjes
  • hak de pinda’s grof
  • dompel de tomaten 10 seconden in kokend water
  • laat ze schrikken in koud water
  • verwijder het schilletje
  • snijd de tomaat in vieren
  • verwijder de zaadjes
  • snijd het vruchtvlees van de tomaten in kleine blokjes
  • verwijder zaadjes en zaadlijsten van de paprika’s
  • snijd de paprika’s in kleine blokjes
  • snijd de jalapeno’s in de lengte door
  • verwijder de zaadjes
  • snijd de jalapenohelften in kleine stukjes
  • schil de ui en snijd hem fijn
  • hak de bieslook en de koriander fijn
  • vermeng de komkommerschil met de tomaten, pinda’s, paprika, jalapeno, bieslook, koriander en ui in een kom
  • roer het limoensap en het citroensap er door
  • breng de salsa eventueel verder op smaak met peper en zout
  • roer vlak voor het serveren de gedroogde garnalen door de salsa