Suspiro de Limeña met guave passievruchtijs

 

Ingrediënten: 

5 ½ dl volle melk

2 blikjes gecondenseerde melk

7 eigelen (140 gram)

4 eiwitten (120 gram)

100 gram suiker

45cc witte port

kaneelstokje

Kaneel

 

Bereiding:

  • breng melk en blikmelk met gebroken kaneelstokje aan de kook en kook tot de helft in
  • klop de eigelen met een paar lepels water los en schuimend in een royale kom
  • giet wat van de hete melkmassa bij de dooiers en roer door
  • giet dit bij de melkmassa in de pan en laat onder voortdurend roeren weer warm worden tot ongeveer 80 graden, het mag beslist niet meer koken
  • giet onmiddellijk door een zeef terug in de kom
  • vul glaasjes tot 2/3e met het mengsel
  • laat een aantal uren opstijven in de koeling

Vlak voor serveren:

  • zet de eiwitten in de mixer op middel snelheid
  • verwarm ondertussen de port en de suiker in een koperen pannetje, breng aan de kook tot een voorzichtige siroop
  • giet de hete siroop in een straaltje bij de eiwitten terwijl je de mixer laat kloppen
  • verhoog de snelheid en klop de witten helemaal stijf
  • schep op ieder glas een royale lepel schuim, bestrooi met kaneel en serveer gelijk

Crispy voorbeelden:

  • Amandel met eiwit en suiker
  • Filodeeg met gesmolten boter en greinsuiker of geraspte kokos
  • Gedroogde banaan
  • Bladerdeeg met greinsuiker

 

Sorbetijs

Ingrediënten:

5 dl vruchtenpuree (guave

sap van 1 limoentje

4 dl suikerwater (1 deel water met 1 deel suiker 10 minuten laten doorkoken)

4 passievrucht, enkel de pitjes

2 passievrucht, enkel de pitjes

 

Bereiding:

  • meng guavepuree, suikerwater en limoensap met elkaar en draai in de ijsmachine
  • wanneer het ijs bijna klaar is voeg je de pitjes van de 4 passievruchten toe, roer erdoor en zet het ijs in de ijsvriezer
  • wanneer je het ijs serveert bestrooi je het met de andere passievruchtpitjes