Ricottabeignets met chocoladezand en bramensaus

 

Ricottabeignets

Ingrediënten:

 

  • 20 gram poedersuiker
  • 100 gram bloem
  • 1 halve theelepel bakpoeder
  • 500 gram ricotta
  • fijngeraspte schil van 2 sinaasappels
  • merg van 1 vanillestokje
  • 2 eieren + 1 dooier
  • olie om te frituren 

Bereiding:

  1. meng  de poedersuiker, bloem en bakpoeder in een kom
  2. voeg de ricotta, sinaasappelrasp en vanillemerg toe en roer alles door elkaar
  3. klop de eieren en de dooier tot een dik bleekgeel mengsel
  4. spatel dit door het ricottamengsel
  5. laat het in de koelkast opstijven
  6. verhit de olie tot 175 graden
  7. maak met 2 dessertlepels beignets van het beslag en laat deze in de hee olie glijden
  8. schep de beignets er uit als ze rondom goudbruin zijn
  9. laat ze uitlekken op keukenpapier
  10. leg de beignets op een bakplaat
  11. zet ze nog 8 minuten in de oven(180 graden) om helemaal gaar te worden
  12. rol de beignets door de steranijssuiker
  13. giet de bramensaus in diepe borden
  14. leg de beignets in de bramensaus
  15. strooi er het chocoladezand over
  16. serveer met vlierbessenijs

 

Chocolade zand

Ingrediënten:

 

  • 45 gram bloem
  • 1 halve theelepel maïzena
  • 40 gram fijne kristalsuiker
  • 30 gram cacaopoeder
  • 40 gram gesmolten boter
  • grof zeezout

Bereiding:

  1. doe de bloem met de maïzena, de kristalsuiker en het cacaopoeder in een kom
  2. roer alles door elkaar
  3. roer vervolgens beetje bij beetje met een houten lepel de gesmolten boter er door
  4. maak er daarna met de vingers kruimeltjes van
  5. strooi de kruimels op een met bakpapier beklede bakplaat
  6. bak het deeg 15 à 20 minuten in de oven (160 graden)
  7. roer het halverwege de baktijd om
  8. haal het deeg uit de oven en laat het afkoelen

 

Bramensaus

Ingrediënten:

 

  • 50 gram kristalsuiker
  • 500 gram bramen
  • 1.5 deciliter gin

Bereiding:

  1. breng de suiker met 2 eetlepels water aan de kook. 
  2. roer tot de suiker is opgelost
  3. pureer de bramen, de suikersiroop en de gin in een blender
  4. wrijf de puree door een zeef
  5. roer alles door elkaar
  6. zet de saus in de koelkast

 

Steranijssuiker

Ingrediënten:

 

  • 2 hele anijssterren
  • 70 gram fijne kristalsuiker

Bereiding:

  1. maal of stamp de steranijs tot poeder
  2. vermeng dit met de kristalsuiker